Mumford & Sons - After the Storm

15 december 2021 20:56

Hallo Armand,

Ik zou graag met u in contact komen. In het boek van Paul Begheyn SJ lees ik dat u het nummer After the storm van Mumford & Sons doet denken aan mijn oom Frans van der Lugt sj. Dit zou ik graag willen gebruiken. Graag zou ik over deze keuze meer horen.

Mvg,

Anne Claire van der Lugt.

Dit bericht stuurde ik op 5 december aan Armand Blondeel via LinkedIn. Zijn reactie gaf hij dezelfde dag en vandaag toestemming om deze als blog toe te voegen. 

De reactie van Armand

Hallo Anne Claire, leuk dat je dit zo eruit pikt.

Zoals je in dat stukje van mij hebt kunnen lezen hadden we in het voorjaar van 20214 in de Katwijk Kroniek al aandacht besteed aan de heikele situatie waarin de standvastige Frans zich bevond en ook de in media besteedde men er veel aandacht aan. De gewelddadige dood van Frans had een flinke impact en toevalligerwijs gebeurde het vlak voor een vierjarige reünie op het voormalige Breul terrein in Zeist. Het nummer After the Storm kwam vrijwel direct bij me binnen, omdat het zowel in de muziek als in de lyriek alles van dat moment samenkwam. Frans leefde als een storm, waar hij was waaide een frisse wind van voorspoed. Hij stond altijd rechtop in de storm en was er voor zijn medemensen. Zeker daar in Homs koos hij voor anderen en niet voor zijn eigen veiligheid. Er woedde in Homs een alles vernietigende storm. Het gevoel dat de brute moord (ook nog op beeld verspreid in de media) was van een teisterende storm en na die storm volgden ongeloof en de noodzaak berusting en kijken naar wat een impact de levenswijze en levenswerk van Frans bleken te hebben. Het speelde ook nog rond Pinksteren, het feest van inspiratie. Als is dat een bewijs dat Frans zijn inspiratie er altijd als een landmark mag blijven staan. Volg de tekst van het lied en de associaties met het leven, het werk en de dood van Frans vallen allemaal op hun plaats. Het was ook erg mooi dat Paul Begheyn mij m'n stukje liet voorlezen tijdens de mis op de reünie en aansluitend maakte ook het nummer After the Storm een grote indruk op de aanwezigen. Iedereen voelde de connectie met Frans. Frans was denk ik ook niet bevreesd voor de dood, omdat hij wist dat liefde, geloof en saamhorigheid alles zijn wat we in dit leven nodig hebben om onze levenstaak te vervullen. Ook dat zit in het nummer van Mumford and Sons. Met voorgangers als Frans op ons levenspad loopt niemand alleen. Ook dat zit in het nummer. De connotes kloppen denk ik voor iedereen die het nummer luistert en met de lyrics aan de slag gaat. Het gaat in het nummer in feite over een stervende man die geloof, steun en moed put uit de liefde die hij met zijn echtgenote heeft ervaren tijdens hun leven samen. In het geval van Frans met de mensen om hem heen. Leuk dat jij als nicht ook weer inspirerende dingen put uit het levenswerk van Frans!

Hartelijke groet!
Armand

Lyrics Mumford & Sons - After the storm

Een prachtige achterliggende gedachte van het nummer en aan Frans als je het mij vraagt. Beluister het nummer via deze link en lees mee met de tekst hieronder. 

And after the storm,
I run and run as the rains come
And I look up, I look up,
on my knees and out of luck,
I look up.

Night has always pushed up day
You must know life to see decay
But I won't rot, I won't rot
Not this mind and not this heart,
I won't rot.

And I took you by the hand
And we stood tall,
And remembered our own land,
What we lived for.

And there will come a time, you'll see, with no more tears.
And love will not break your heart, but dismiss your fears.
Get over your hill and see what you find there,
With grace in your heart and flowers in your hair.

And now I cling to what I knew
I saw exactly what was true
But oh no more.
That's why I hold,
That's why I hold with all I have.
That's why I hold.

I will die alone and be left there.
Well I guess I'll just go home,
Oh God knows where.
Because death is just so full and mine so small.
Well I'm scared of what's behind and what's before.

And there will come a time, you'll see, with no more tears.
And love will not break your heart, but dismiss your fears.
Get over your hill and see what you find there,
With grace in your heart and flowers in your hair.

And there will come a time, you'll see, with no more tears.
And love will not break your heart, but dismiss your fears.
Get over your hill and see what you find there,
With grace in your heart and flowers in your hair.

Writers: BENJAMIN WALTER DAVID LOVETT , EDWARD JAMES MILTON DWANE , MARCUS OLIVER JOHNSTONE MUMFORD , WINSTON AUBREY ALADAR MARSHALL