Op pad met Sander de Kramer

16 november 2021 18:00

"Wij maken een podcast ‘Sanders Wandeling’ over pelgrimeren. Het zou leuk zijn als je een stukje op ons pad meeloopt. Met Sander de Kramer onze presentator.", schreef Mieke Lamers de rechterhand (of misschien ook wel de linker) van Sander de Kramer op 22 september mij via de e-mail. Natuurlijk wil ik dat! Heb al zijn podcast al geluisterd, dus een grote eer dat ik er een aflevering mag vullen met mijn verhaal. 

Op weg naar Reuver

De avond van te voren slaap ik bij Janneke en Marco, vrienden ons die in Eindhoven wonen. Het is namelijk een eind rijden naar Reuver waar Sander ik samen ga wandelen voor de opnames van de podcast. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit had gehoord van deze plaatst. Altijd vind ik het leuk om iets nieuws te ontdekken in eigen land. Gelukkig ben ik wat eerder uit Eindhoven vertrokken. Ik ben namelijk geen kei in het doen van meerdere dingen tegelijk. Het is dan ook niet vreemd dat ik verschillende afslagen mis al 'kwekkend' aan de telefoon. Om maar in de straattaal van ons mooie Noord-Brabant te blijven waar ik op dat moment rij. Ook de aanwijzingen van Henk, zo noem ik de stem van Google Maps negeer ik compleet. Ik kan maximaal twee dingen tegelijk aan, dus kletsen en rechtdoor blijven rijden is in dit geval het beste door mij te coördineren. Eenmaal aangekomen in Reuver is het verdacht stil. Vooral bij de locatie waar we elkaar zouden ontmoeten brand er geen licht en is het terrasmeubilair opgestapeld of vastgemaakt met een staaldraad. Waarschijnlijk zijn de bewoners van Reuver erg jaloers op deze set en moeten deze maatregelen daarom genomen worden. Ik pak mijn telefoon om zowel Sander als Tom, de redacteur, te berichten dat wij elkaar op een andere locatie zullen moeten treffen. Op hetzelfde moment verschijnt er een man rechts naast mij, die zich voorstelt als Tom. Geloven doe ik hem direct en vraag of hij het goed vindt om bij de veel hippere tent aan de overkant van het plein op Sander te wachten. Hij is er gelukkig ook direct van overtuigd dat ik degene ben die hij zoekt en stemt in met plan B. Sander zal ons wel vinden. 

Rood autootje

Een paar minuten later scheurt er een rood autootje voorbij met Sander erin. Eenmaal op het terras krijg ik gelijk zijn boek Chief Ouwe Dibbes in mijn handen gedrukt. Superleuk, dat ik gelijk een cadeau in mijn handen gedrukt en wat voor één, een prachtig inspirerend verhaal over een doorzetter, een verbinder en een dromer, die zijn dromen waarmaakt samen met de mensen die hij om zich heen heeft verzameld. Sta ik daar met lege handen, maar wel met een mooi verhaal. Het valt mij ook op dat we dezelfde kleren aan hebben getrokken. Allebei een rode broek en een gestreepte trui. Het zal vast iets te maken hebben met de klik die we hebben. Tijdens en na de de radio-uitzending van 'Zin in weekend' in april was die klik er gelijk. En eerlijk is eerlijk ik had toen nog geen flauw idee wie Sander de Kramer is. Ik heb al jaren geen televisie meer en Spotify is waar ik muziek en podcast luister. Maar na dit interview en na het lezen van zijn boek krijg ik met de dag meer respect voor deze man. En ook voor zijn vrouw Wendy, want die heeft maar met dit mooie en energieke portret dagelijks te dealen. 

Op pad met Sander 

Op een gegeven moment sommeert Tom ons vriendelijk om op pad te gaan, want ouwehoeren kunnen we allebei als de beste en voor je het weet is er geen tijd meer om de podcast op te nemen. Het plan is dat Tom voorop rijdt en wij hem volgen naar de eerste locatie op het Jacobspad voor de eerste opnames van de podcast 'Sanders Wandeling'. Er gebeuren allerlei onverwachte dingen waar ik wel om kan lachen. Een hond die niet van zijn baasje mag poepen en wordt meegetrokken vanuit de poephouding. Een bezoeker van de kapel aanschouwt ons geduldig in stilte terwijl Sander en ik vol enthousiasme zoeken naar geld en een aansteker, want er moet uiteraard wel een kaarsje worden aangestoken voor Frans. Hetgeen het eigenlijk allemaal nog leuker maakt en waarschijnlijk allemaal zo moet zijn. Ik geloof namelijk niet in toeval. 

Toeval bestaat niet

Een vast onderdeel van de podcast 'Sanders Wandeling' is het trekken van een kaart met een levensvraag. Ik kies voor één van de middelste kaarten. De Oase staat erop. Dit kan natuurlijk geen toeval zijn. In Syrië is veel woestijn en de oase laat in dit geval zien hoe mooi het weer kan worden. Sander vraagt ook of ik geloof. Ik geef heel duidelijk en direct antwoord, het kwam bijna uit mijn tenen. Iets waarvan ik de dagen erna nog veel aan terug denk, want ik dacht op dat moment gelijk aan God, Allah of Boeddha. Alleen dit ligt iets genuanceerder voor mij en ook voor mijn oom. Gelukkig hoor je dit ook terug in de podcast.  

God zit in de mensen. In hun innerlijke huis. En ik geloof in de mensen, aldus Frans. 

Benieuwd naar de podcast?

Wil je naar de podcast luisteren? Dat kan via onderstaande links: 

Meer inspiratie opdoen via Sander?

Ben je net als ik geïnspireerd geraakt door Sander de Kramer na het luisteren van de podcast? Lees dan één van zijn boeken: 

Chief Ouwe Dibbes
Hoe een journalist zo geraakt wordt van een land dat hij besluit om alle kinderen uit de diamantmijnen te redden en hen onderwijs te bieden.

De opbrengsten van dit boek gaan naar de Sunday Foundation van Sander. 

Welcome to the jungle
Hoe een straatjongen uit Rotterdam in het rijtje kwam met Mandela, Gorbatsjov en de Dalai Lama.