Toeval bestaat niet?

15 september 2021 18:00

Rond 14.30 uur stap ik de bus op de Tempeliersstraat in Haarlem uit. In de verte zie ik de Kathedraal Basiliek St. Bavo (KoepelKatherdraal) al boven de huizen uitstijgen. Het is de eerste keer dat deze kerk zo'n grote indruk op mij maakt terwijl ik in deze straat staat. Wellicht is dat omdat ik vandaag op audiëntie mag bij bisschop Hendriks om kennis te maken en mijn plannen rondom de pelgrimstocht 'Walk for Homs' te bespreken. 

Omdat ik te vroeg ben grijp ik mijn kans om nog even een Chai Latte en mijzelf te trakteren op de beroemde worteltaart van Barista Café. Heerlijk. Daarna loop ik toepasselijk door de Kerkstraat richting de woning van de Bisschop. Dit is trouwens in mijn ogen één van de mooiste straatjes van Haarlem. 

Eenmaal aangekomen bij de KoepelKathedraal voel ik mij echt een klein mens naast zo'n indrukwekkende kerk. Ik tref geen enkele deurbel aan bij alle deuren die ik tegenkom, dus ik besluit de ingang voor het publiek te gebruiken. Een enthousiaste vrijwilliger vertelt twee toeristen in geuren en kleuren of welke mogelijkheden zijn om te bekijken en welke toren er kunnen worden beklommen. In verband met het succes is de expositie 'De Wezens van de Kathedraal' verlengd, dus beide besluiten om deze te bezoeken en de torens te beklimmen. Wanneer ik aan de beurt ben complimenteer ik de vrijwilliger over zijn enthousiaste aanpak en vertel hem dat ik een afspraak heb met bisschop Hendriks en dat ik de ingang van zijn woning niet kan vinden. Hij begint te glunderen en zegt dat hij mij direct zal brengen. We lopen door de prachtige kathedraal en lopen via een zijdeur een indrukwekkende gang in. De bisschop bevindt zich niet op de begane grond, dus de vrijwilliger vraagt of ik even wil blijven wachten in de hal. De glimlach op zijn gezicht is nu nog groter. Heel begrijpelijk, want niet iedereen krijgt de kans om de woning van de Bisschop te betreden. Ik kijk ondertussen naar de schilderijen, het glas in lood en de prachtig geschilderde hal. 

Nog geen drie minuten later verschijnt de vrijwilliger met de bisschop in de hal. De vrijwilliger bedank ik vriendelijk en ik loop samen met bisschop Hendriks naar zijn ontvangstkamer. Het eerste wat mij opvalt is de foto's van de Paus met de bisschop er naast. Ik als nieuwsgierig aagje twijfel er dan ook niet over om naar de foto's te vragen. Het antwoord is enthousiast, maar kort. De bisschop schenkt thee in en ik geef hem het boek van Michel Francis over oom Frans. Hij is er erg blij mee en daarmee is het ijs gebroken en praten we over mijn oom, de pelgrimstocht 'Walk for Homs' en de invulling van de speciale mis die hij op dinsdagochtend 5 april zal gaan leiden. Er ontstaan prachtige ideeën, dus de dienst gaat zeker een bijzondere worden. Aan het eind kom ik toch nog even terug op de Paus, want ik wil eigenlijk weten hoe je door de hem gekozen wordt als bisschop en of je hem dan vaak ziet. Bisschop Hendriks pakt zijn telefoon en laat zijn moment met de Paus vol trots zien via het videofragment van een Italiaanse nieuwszender. Het is echt een heel bijzondere gelegenheid. Bisschop Hendriks vertelt dat hij hem in juni nog een keer heeft mogen ontmoeten en dat dit best uniek is. Daarna legt hij uit hoe de bisschoppen in Nederland worden gekozen. Ik begrijp al snel dat het een hele eer is wanneer je wordt geselecteerd om deze functie te mogen vervullen. We nemen nog een keer alles wat we besproken hebben door en controleren de datum en tijd in de agenda van de bisschop. Het is namelijk erg jammer als hij op de verkeerde dag of tijd in de Obrechtkerk aanwezig is. Daarna nemen we afscheid. 

Eenmaal buiten loop ik direct terug naar de bus en vergeet helemaal dat ik de expositie 'De Wezens van de Kathedraal' graag had willen bezoeken. Dus daar kom ik nog een keer voor terug. Eenmaal thuis ligt er een grote bruine kartonnen envelop op de deurmat met een adressticker van uitgeverij Adveniat. Nieuwsgierig als ik ben, maak ik de envelop direct open. Er zit een exemplaar van het magazine Klooster! in. Snel blader ik het door en zie op pagina 67 een foto van oom Frans en mijzelf met daaronder de titel 'Voor Syrië en oom Frans sj: Van A'dam naar 's-Bosch'. Het is een mooi artikel geworden over de pelgrimstocht 'Walk for Homs'. Vol trots denk ik direct dat de gebeurtenissen op deze dag geen toeval kunnen zijn.