Kruispunt 'Op het Kloosterpad' aflevering 2/2 (KRO NCRV)

03 juni 2021 13:00

Wat ben ik tijdens de tweede aflevering van 'Op het Kloosterpad' geïnspireerd geraakt door Ricky Rieter (83 jaar, diehard pelgrim). Prachtig om te zien hoe Ricky in het leven staat en door weer en wind loopt, want al het weer is tenslotte pelgrimsweer! Ik sluit mij ook helemaal aan bij haar volgende uitspraak:

"Er is iets mij wat mij drijft om te wandelen. Ik vind dat als je buiten bent en onderweg bent, dat je dan vanzelf in contact komt met diepere dingen in jezelf. Je laat dingen los en kunt dingen achter je laten. Niet als dat het er niet meer mag zijn. Alles mag er zijn van mij, alles. Het hele leven, ook je fouten.", aldus Ricky Rieter.

Maar niet alleen Ricky heeft een plekje in mijn hart veroverd, ook Ludwig Volbeda (30 jaar, illustrator) heb ik ook een mooi plekje gegeven. Wat geweldig om te zien hoe iemand zich zo kan vastbijten om de kloostergeschiedenis in beeld te brengen via een mappa mundi (middeleeuwse kaart). Dat leverde hem ook veel inzichten voor het kloosterleven op waaronder de volgende: 

"Voordat ik hiermee begon had ik heel erg het gevoel dat je bijvoorbeeld een klooster in zou gaan als je iets heel erg zeker wist. En hoe langer ik hiermee bezig was en hoe meer ik bijvoorbeeld dagboeken las van kloosterlingen, werd het mij duidelijker dat  mensen ook het klooster in gaan omdat ze iets juist heel erg zoeken. Het is dus niet een punt achter een zin, maar een vraagteken achter een zin waarover je meer te weten wilt komen.", aldus Ludwig.

Door deze woorden kan het zomaar zijn dat mijn oom op zoek was naar een antwoord en daarom besloot zich aan te sluiten bij de jezuïeten en is vertrokken naar Syrië. Daarbij heb ik het vermoeden dat hij zijn antwoord daar heeft gevonden. Hij had namelijk ontzettend veel liefde voor zichzelf. Dat blijkt al uit het feit dat hij voor zichzelf koos door veel te studeren en uiteindelijk niet voor een huwelijk of een leven in Nederland is gezwicht. Door deze zelfliefde kon hij enorm veel mensen liefde geven. Dit deed hij door ieder mens te accepteren voor wie zij was, een luisterend oor te bieden en voor hen te zorgen wanneer dit nodig was. Ook zijn zen retraites en voettochten die hij organiseerde hebben hier volgens mij aan bijgedragen, want een flinke wandeling leidt volgens mijn oom tot bezinning en het verruimt je geest. Het antwoord dat hij zocht schuilde in zijn 'innerlijke huis', zoals hij dat noemde. Hetgeen waar alle antwoorden te vinden zijn volgens hem. En daar sluit ik mij helemaal bij aan, want als we onze innerlijke kracht vinden en er écht naar luisteren dan heb je in mijn ogen de pure liefde van het leven gevonden. 

Bekijk hier de promo van 'Op het kloosterpad 2/2'

Bekijk hier de hele aflevering 19 "Op het Kloosterpad 2/2" terug

Foto: Marcel van de Kerkhof (AR)