Presentator Sander de Kramer loopt mee met pelgrimstocht Walk for Homs

16 January 2022 10:00

In april loopt Sander de Kramer mee met de pelgrimstocht Walk for Homs. Deze wandeltocht van ruim 156 kilometer loopt van de Obrechtkerk in Amsterdam naar de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Aan de start, onderweg en aan het eind zal Sander samen met de deelnemers stilstaan bij de moord op pater Frans van der Lugt en bij de mensen en projecten in Syrië.

Pater Frans van der Lugt sj (1938-2014)

Pater Frans van der Lugt sj was jezuïet en gaf zijn leven voor de mensen in Syrië. Voor de oorlog organiseerde Frans voettochten, zoals hij deze noemde. Dit waren flinke wandelingen waaraan duizenden christelijke en moslim jongeren meeliepen, want bij Frans was iedereen welkom. Er werd onderweg gedanst, gezongen, gepraat en gemediteerd. Frans woonde als één van de weinige nog in de belegerde Syrische stad Homs, waar hij onder andere hulp bood aan de mensen waarvoor het niet mogelijk was om te vluchten. Op 7 april 2014 werd hij vermoord in de tuin van zijn klooster, waar hij ook begraven is.

“Een flinke wandeling leidt tot bezinning en het verruimt je geest”, aldus Frans van der Lugt.

Pelgrimstocht voor de mensen in Syrië

Door de situatie in Syrië is er veel verwoest. Met Walk for Homs wil Anne Claire van der Lugt, de jongste nicht van Frans de inwoners van Syrië helpen met de wederopbouw van hun land. Dit doet zij niet alleen. Samen met de jezuïeten, de Jesuit Refugee Service (JRS), ZOA en de mensen die nog in Syrië wonen slaat zij de handen in één. Alleen is daar financiële steun bij nodig. Daarom wordt er bij deelname aan de pelgrimstocht gevraagd om geld op te halen of een donatie te doen. Inmiddels is er al ruim 48.500 euro opgehaald.

Wandelen en samen herdenken

Aan de Walk for Homs kan iedereen meedoen, want iedereen is welkom. Door 84 wandelaars kan de hele pelgrimstocht van 5 tot en met 10 april 2022 worden gelopen. Voor wie dit niet mogelijk is kan net als Sander de Kramer de eerste en/of de laatste etappe meelopen. Voor wie het wandelen niet is weggelegd kan de gebedsviering voor het vertrek van de deelnemers in de Obrechtkerk in Amsterdam en/of bij aankomst van de deelnemers in de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch worden bijgewoond. De gebedsviering al worden geleid door bisschop J. Hendrix in Amsterdam en door bisschop G. en de Korte in ‘s-Hertogenbosch.

"Frans van der Lugt is een grote inspiratiebron voor mij. Hoe hij zijn idealen nastreefde en mensen, Moslim en Christen, met elkaar verbond daar heb ik veel bewondering voor. Om hem te eren en de mensen in Syrië een hart onder de riem te steken loop ik mee met Walk for Homs.", aldus Sander de Kramer, presentator en winnaar van de Four Freedoms Award.

Documentaire KRO-NCRV

Ook zullen er televisieopnames worden gemaakt vanuit KRO-NCRV tijdens de pelgrimstocht ter ondersteuning van de documentaire over het nalatenschap van pater Frans van der Lugt, die op zondag 10 april zal worden uitgezonden.

Aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden voor de pelgrimstocht, de eerste en/of laatste etappe of de gebedsvieringen kun je terecht op de website www.walkforhoms.nl