Sander de Kramer loopt mee met Walk for Homs

04 december 2021 19:00

Vorige week zaterdag was weer een dag om samen te trainen op het Kloosterpad. Het weerbericht voorspelde niet veel goeds, maar waarschijnlijk had oom Frans heeft goed zijn best gedaan om de wolken weg te blazen. De opkomst is nog nooit zo hoog geweest. Met 11 deelnemers gingen we op pad, maar niet alleen. Sander de Kramer liep als speciale gast mee. 's Ochtend om 10.15 uur stond iedereen inclusief Joni (cameravrouw) en Monique (eindredacteur) van de KRO-NCRV klaar op de parkeerplaats van Landpark Assisië in Biezenmortel. Alleen Sander de Kramer was nog nergens te bekennen. Het bleek dat er nog een parkeerplaats bestond op het landgoed. Alleen vind ik de term 'fashionably late' passender. Dan maak je tenminste een entree en dat kan Sander als de beste.

Draaien maar

Voor de meeste wandelaars is het lopen van de geplande route een doel op zich. Toen ik begon met het uitstippelen van de pelgrimsroute Walk for Homs gebruikte ik Google Maps en Strava, maar al gauw deed ik de ontdekking van de app Komoot. En niet veel later liep ik met deelneemster Corinne over het Kloosterpad. Ze had een briefje in haar hand en zo nieuwsgierig als ik ben vroeg ik haar wat er op stond. Het waren de knooppunten die we zouden gaan lopen. Ik weet nog dat ik toen eindelijk begreep wat die paaltjes met kleurtjes erop waren. De cirkel is daarmee voor mij nu rond en begrijp ik de fanatieke wandelaar steeds beter. Ook ik stippel nu ieder weekend mijn routes uit via knooppunten die de Langeafstandswandelroutes (LAW), Streekpaden (SP), Groene Wissels (wandelingen van 5 tot 20 km), Trage Tochten (wandelroutes door natuur en boerenland) en Klompenpaden met elkaar verbinden. En dat zijn ze nog niet eens allemaal. Er zijn natuurlijk nog veel meer routes en niets is leuker dan alle soorten wandelroutes in Nederland te ontdekken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat sommige wandelaars een draaidag als deze best een beetje uit hun comfortzone bracht. Televisie maken, iets wat ik een aantal jaar heb mogen doen, is totaal iets anders dan wandelen. Het vereist flexibiliteit, want je wilt nu eenmaal het mooiste plaatje draaien voor het beste resultaat. Dus daar gingen we van de parkeerplaats terug naar start en rechtdoor waar we eigenlijk rechts of linksaf moeten slaan en soms weer even terug. Ook werd er rekening gehouden met het tegenlicht, dus soms liepen we gewoon weer even een stuk terug om Sander en ons allemaal goed uit te kunnen lichten. De Drunense Duinen mochten we zeker niet overslaan dus ook op dat moment dreef Sander zijn kudde met veel souplesse heen terwijl Joni, de cameravrouw, als een Border Collie om ons heen. Niet om de kudde bij elkaar te houden, maar om de de beste wandelshots van ons te maken. Ook was het de taak van Sander om een aantal van ons te interviewen onder toezicht van schaapsherder Monique, de eindredacteur van het stel, om zo de boel in goede banen te leiden.

Het eindresultaat 

Het is weer een prachtige video geworden ter promotie van de pelgrimstocht Walk for Homs. Sander kan er nu trouwens niet meer onderuit, want hij gaat met ons meelopen. Superleuk en gezellig uiteraard. Op 5 april 2022 start hij samen met ons in de Obrechtkerk in Amsterdam en op 10 april 2022 sluit hij samen met ons de pelgrimstocht af in de Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. 

Wij lopen nog even door

Nadat alles was gedraaid hebben wij afscheid genomen en hebben de route die we zouden lopen in de Drunense Duinen verder opgepakt. Het was nog een flink eind, maar dit gaf ons de mogelijk om elkaar allemaal te leren kennen. Het is echt heel bijzonder om te zien hoe iedereen een luisterend oor had voor elkaar en ook elkaar in de gaten hield. Samen hebben we bij de hotel De Kruishoeve een kop koffie of chocomelk met slagroom gedronken en konden sommige konden de zelfgemaakte appeltaart van de eigenaar niet weerstaan. Daarna liepen we onze laatste kilometers naar ZIN hotel in Vught.

De volgende training is op 15 januari van Oirschot naar Berkel-Enschot, een wandeling van 24,8 kilometer. Heb je zin om mee te lopen? Meld je dan hier aan. Mocht je een dag van te voren nog niets hebben gehoord? Bel mij dan via 0625007958.