De tweede etappe gaat langs de Meije

05 augustus 2021 16:37

Vorige week week heb ik het nieuws gekregen dat de plannen voor het verbeteren van de weg en de kade langs het riviertje De Meije worden uitgesteld tot 1 mei 2022. De Meije of Meije is een langgerekt lintdorp in het Nederlandse Groene Hart, langs het gelijknamige riviertje, de Meije. Je wilt niet weten hoe blij ik hiermee ben, want ik wil de etappes zoveel mogelijk door het groene landschap van Nederland uitstippelen. En de Meije mocht daarom niet ontbreken tijdens de pelgrimstocht Walk for Homs. 

De route uitstippelen

In alle vroegte ben ik opgestaan en omdat het openbaar vervoer iets lastiger is om hier te komen heeft Roderick mij gebracht. Superlief! Toen ik mijn nieuwe rugtas (Lowe Alpine Airzone Z Duo 30) om had, vervolgde ik de pelgrimsroute Walk for Homs langs de Kromme Mijdrecht richting het Woerdense Verlaat. Een prachtige boot vaarde met mij op richting de brug. De boot was eerder bij de brug dan ik, dus kon ik nog even extra genieten van de schoonheid van de boot en de omgeving. Op de brug ontmoete ik een man, die ook aan het wandelen was. We liepen samen een stukje op om hem al gauw weer te verlaten, want ons tempo lag iets anders en ik had nog ongeveer 25 kilometer voor de boeg. Toen de weg ophield begon mijn avontuur, want voor het eerst in mijn wandelcarriere moest ik over een hek klimmen om de route door het boerenland te vervolgen. 

 

De gedachte 'Mag dit wel?' kwam meerdere keren op bezoek. Alleen angst is je slechtse raadgever, dus ik liep door. Geweldig om zo tussen de schapen, langs een molen en oude boerderijen steeds een hek te mogen trotseren of watertje te mogen doorkruisen. 

Koninginnepage

Eenmaal aangekomen bij het Woerdense Verlaat mocht ik weer genieten van het gebied van waar het fragment van het televisieprogramma Kruispunt over Walk for Homs is opgenomen. Eenmaal aangekomen bij het gebouw van Natuurmonumenten zag ik een vrouw een vlinderstruik fotograferen. Ik vroeg haar of ze foto's maakte voor Natuurmonumenten, maar dat was niet het geval. Ze maakte foto's voor zichzelf van de Koninginnenpage (Papilio machaon), een van de grootste vlinders die in België en Nederland wordt gevonden, dus ik besloot zelf ook een poging te wagen om deze vlinder vast te leggen. 

De Meije

Na deze geslaagde poging vervolgde ik mijn weg over de Meije. Wat is dit toch een mooie slingerweg, maar wat is hij lang! Na iedere bocht kun je je weer verbazen over de schoonheid ervan. Mocht je hier lopen buiten het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juli 2021) kies dan vlak voor het einde aan je linkerhand voor Veldzichtpad. In 2009 is het Veldzichtpad geopend. Een onverhard wandelpad door de polders van Bodegraven-Noord. De rust, ruimte en het prachtige veenweidelandschap zijn een aanrader. Maar ik loop door, want het is broedseizoen en niet minder mooi over de Meije.

Oude Bodegraafseweg

Wanneer ik aan het einde kom loop ik richting Bodegraven. Vanaf de brug zie ik een aantal oude huizen aan het kanaal staan, wat lijkt mij dat fantastisch om in een oud huis aan het water te mogen wonen. Maar het blijft even bij dit uitzicht, want ik sla voor af om mijn weg te vervolgen door de natuur richting het eindpunt van deze prachtige route. En ook het laatste stuk is erg mooi over de Oude Bodegraafseweg. En aan het eind stappen we straks zo ons hotel binnen en kunnen we nagenieten van deze tweede etappe.