Carlosmomentjes, waar ik even bij stil mag staan

14 juli 2021 17:00

Al een aantal jaar inspireert Jaap Bressers mij met zijn ‘Carlosmomentjes’. Kleine gebaren die voor een ander heel waardevol zijn en waarvan ik er veel van heb mogen ontvangen tijdens de zoektocht naar mijn oom en bij de organisatie van de pelgrimstocht Walk for Homs. Ik ben er bijna van overtuigd dat iets op je pad komt dit op dat moment ook moet gebeurden. En de afgelopen twee weken had ik een aantal ‘Carlosmomentjes’, die ik graag met je wil delen.

Michel Francis

Ik ontving een e-mail uit Frankrijk van Michel Francis, die negen jaar student was, in opleiding bij de jezuïeten. Ik vind het geweldig dat mensen van zo ver de moeite nemen om mij een e-mail te sturen en te helpen bij mijn zoektocht naar mijn oom, Frans van der Lugt. Michel heeft veel van wat mijn oom deed mee mogen maken, net als zijn broer die de manager bij Al Ard was van het programma voor jongeren met een handicap. Deze ervaringen inspireerde hen zo dat Michael bijna alle gedachte en ideeën van mijn oom heeft verzameld en in verschillende boeken zal samenbrengen. Het eerste boek ‘The whisperings of the Spirit. Dit boek is echter alleen beschikbaar in het Engels, Frans en Arabisch. Ik heb geen moment getwijfed en heb meteen een aantal uitgevers benaderd om het te vertalen. De maandag daarop zat ik bij de eerste uitgeverij langs om de mogelijkheden te bespreken. Het uitgeven van heb ik al eens eerder gedaan, maar het is en blijft toch een nieuwe wereld als het gaat om een ‘echt’ boek van papier met een mooie kaft eromheen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mensen die dit al we hebben gedaan om mij te adviseren.

Van Jos Burgers tot Joseph Oebelkas

Het toeval wilde dat ik net wilde beginnen aan het boek ‘De wet van Snuf’ van Jos Burgers. Ik sloeg het boek open en in de inleiding staat dat alle royalty’s van de verkoop gaan naar Stichting Hulphond. Ik heb geen moment getwijfeld en Jos via LinkedIn een bericht gestuurd. Binnen een half uur had ik het nummer van Jos en heb ik hem gebeld. Jos laat zijn boeken uitgeven, maar er bestaan nog meer mogelijkheden. Zo geeft Jaap Bressers zijn boeken samen uit met een uitgeverij, een vriend van Jos en hij zou mij hier meer over kunnen vertellen. Ik vertelde Jos dat hij een grote inspirator voor mij is geweest in mijn vorige relatie, ik al zijn boeken heb gelezen en dus deze kans niet aan mijn neus voorbij zou willen laten gaan. Ik stelde voor om Jos eerst Jaap te laten vragen of hij het goed zou vinden als ik hem zou bellen. Dat vond Jos een goed idee en we hingen op. Nog geen kwartier later had ik het nummer van Jaap. Jaap bleek na het weekend weer bereikbaar te zijn, want hij was met zijn gezin naar de Efteling om de toegankelijkheid van dit attractiepark te testen. Hoe leuk is dat en wat een eer om dat te mogen doen! Na het weekend heb ik Jaap opgebeld en ook Jaap heeft mijn kennis op het gebied van het uitgeven van boeken een upgrade mogen geven. En jawel, ook Jaap kende ook iemand weer iemand die helemaal zelf zijn boeken uitgeeft. Dus ook wel zo fijn om hem ook te mogen bellen. Deze persoon was niemand minder dan Joseph Oubelkas. Vorige zomer heb ik zijn boeken echt in een ruk uitgelezen. Wat een bom aan inspiratie over hoe je kunt omgaan met een tegenslag om kunt gaan. Het zal je maar gebeuren dat je op je werk in Marokko arriveert net als ieder andere maand en dan ineens wordt beschuldigd van iets wat je niet hebt gedaan. Je terecht komt in verschillende afschuwelijke gevangenissen en dan dit allemaal toch een positieve insteek kunt geven. Dus voelde ik mij weer vereerd om ook Joseph te mogen bellen. Ik weet dat hij in Limburg woont, maar even niet de connectie gelegd met de watersnood. Dus we hebben afgesproken elkaar op een later moment te bellen. 

Wat ik ook ga beslissen het zal vast de juiste keuze zijn, dus ik ga het allemaal op mij af laten komen. Zodra het boek in het Nederlands kan besteld worden laat ik het uiteraard weten.