Mooie plekjes in Amsterdam Noord & de Amsterdamse Waterleidingduinen

02 augustus 2021 20:00

We hebben de afgelopen gebivakkeerd op verschillende plaatsen, omdat wij een nieuwe vloer hebben gekregen. Zo stonden we in Amsterdam Noord op stadscamping 'Vliegenbos'. Geweldig om je eigen stad weer vanuit een ander perspectief te mogen ontdekken. Het Vliegenbos is echt prachtig en 's ochtends zagen we de zon op komen in natuurgebied 'het Twiske'. Wat is ons land toch mooi! Ook heb ik er weer een paar mooie straten op mijn lijstje met favorieten er bij mogen schrijven:

  1. Landsmeerderdijk
  2. Buiksloterdijk
  3. Nieuwendammerdijk
  4. Schellingwouderdijk

De Nieuwendammerdijk

Wat een prachtige huizen kun je hier bekijken. Op de Nieuwendammerdijk zagen we een ouder stel zitten en ik complimenteerde ze met hun prachtige woning. Het was haar verjaardag, dus feliciteerde haar en vroegen hoe lang ze hier al woonden. Meneer woonde er al zijn hele leven. Althans hij is een paar keer verhuisd van het huis links van hen naar dit huis en andersom. Het linkerhuis was de boerderij van zijn vader. Ooit gekocht voor 4.000 gulden en de laatste keer dat ze van links naar rechts verhuisden betaalde ze 28.000 gulden. Ongelofelijk als je bedenkt wat deze huizen nu kosten. We namen afscheid en zeiden dat ze maar nog lang hier moesten blijven genieten van deze prachtige plek. Het persoonlijke verhaal sprak ons erg aan, dus we hebben ook de oude boerderij ook eens goed bekeken

Zonsopgang en wandeltips

's ochtends zagen we de zon opkomen in natuurgebied 'het Twiske'. Wat is ons land toch mooi! En als je op zo'n camping de hele dag zit te werken komt er heel wat aan je voorbij. Van achter mijn laptop zag ik drie dames met een echt rugtas voor wandelaars mijn kant op lopen, dus dan kan ik het niet laten om ze even aan te spreken. Een van de dames bleek een wandelcoach en de ander een fanatieke wandelaar, dus de tips over het lopen en uitrusting mocht ik graag ontvangen. De tips deel ik dan ook graag hier met jou:

  1. Koop A of B schoenen
  2. Koop een paar waterproof; 
  3. Koop een paar niet waterproof;
  4. Doe je wandelschoenen iedere dag een uur aan, zodat je voeten er aan wennen;
  5. Wissel je schoenen af bij het trainen;
  6. Lage schoenen voor deze pelgrimstocht zijn prima;
  7. Wandel iedere dag een uur;
  8. Zorg dat je jouw trainingen ook afwisselend met intervals van verschillende tempo’s;
  9. Om te zorgen dat je handen en vingers niet te dik worden; 
  10. Gebruik geen blarenpleisters, maar Fiomull tape. 
  11. Plak het tape al bij het kleinste gevoel op de plek. 
  12. Gebruik een app as Komoot, Strava of Mapmywalk om te navigeren.

Ik zelf draag schoenen van Haglofs. Dit zijn lage wandelschoenen en zitten heerlijk. Daarnaast ben ik een Strava gebruiker, omdat ik het ook leuk vind om te fietsen. Alleen mis ik hier de navigatie met stem. Ik wil het liefst niet veel op mijn telefoon te hoeven kijken als ik aan het wandelen ben, dus ik heb vorige week Komoot gedownload. Alleen ben ik er nog niet achter hoe ik een stem aan krijg tijdens het wandelen. Dus als je dit weet, bel of mail mij gerust. 

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Na deze geweldige avonturen in Amsterdam Noord hebben we ons verplaatst naar het St. Lucia Klooster in Bennebroek om op het huis en de kat van mijn broer en zijn gezin te passen. Ik kom zelf uit Noordwijk, dus dacht redelijk bekend te zijn met de omgeving. Maar niets is minder waar, want de Amsterdamse Waterleidingduinen kan ik mij niet uit mijn jeugd herinneren. Wat een prachtig gebied. Naast het winnen van water is er namelijk heel veel te zien en te doen. Je kunt er vooral heerlijk wandelen, want fietsen en auto’s zijn niet toegelaten in het gebied. Het gebied is enorm afwisselend. Zo kun je er heel veel wildlife spotten, kun je heerlijk wandelen in het bos, maar ook struinen door de duinen richting zee of langs een van de vele waterplassen met kristalhelder water. We hebben damherten, konijnen, zwanen, vogels gezien en stonden zelfs oog in oog met een vos! En van half september tot half oktober hoor je hier de oergeluiden van het duin. Het is namelijk de tijd van de jaarlijkse bronst van de damherten. De mannetjes laten zich van hun beste kant zien en horen. Alles is er op gericht de vrouwtjes  te behagen en de andere mannetjes af te bluffen. De sterkste heeft de meeste mogelijkheid om te paren en zo voor nageslacht te zorgen. Ik weet wel waar ik naar toe ga in de herfst! 

Klik hier meer informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Onze vloer is trouwens prachtig geworden!