Walk for Homs dag 5 Van Gorinchem naar Heusden.

14 april 2022 15:37
Van Gorichem naar Heusden.
Na het ontbijt hebben we een eerst de podcast "Luisteren met Jezus"met teksten van pater Frans van der Lugt beluisterd. Het thema van vandaag "Liefde voor je geliefde en vrienden"
Omdat de bus, die ons van het hotel naar het begin van het dagtraject zal brengen vertraagd is, werden we niet naar Gorinchem gebracht maar naar Woudrichem, dat aan de overzijde van de Lek ligt. De pont terplaatse heeft maar een frequentie van 1 x per uur en zo werd een lange wachttijd vermeden.
Wij kunnen beginnen aan onze wandeling naar Heusden. In het begin ben je wat stijf, maar daarna gaat het lopen weer goed. Gelukkig hoef ik niet, zoals een enkele andere deelnemer, te lopen met de maximaal toelaatbare dagelijkse dosering van pijnstillers.
Na enkele kilometers kwamen we aan bij de eerste veerpont van vandaag, het voetveer van Woudrichem naar Loevestein. Het slot Loevestein is vooral bekend door de spectaculaire ontsnapping van de rechtsgeleerde Hugo de Groot in een boekenkist. Verder zijn hier indertijd ook opnamen gemaakt voor de televisieserie Floris.
We komen ook nog langs een fort van de Hollndse waterlinie. Daarna werd het circa 1 km klauteren over en onder door enkele recente omgevallen bomen.
Vervolgens gaat de route voor een belangrijk deel over de dijk langs o.a. Poederoijen tot bij de volgende pont bij Nederhemert. Je steekt dan over van Nederhemert Noord naar Nederthemert Zuid.
Na circa 3 km kwamen we bij het Bernse veer en daarna is het nog circa 5 km naar het eindpunt net aan de noordzjde van Oud-Heusden. Heuseden is een oud stadje met nog intacte stadswallen. Vanwege de hoge ligging zijn daar op de stadswallen ook enkele standerdmolens geplaatst. Een standerdmolen is een windmolen, waarbij het huis op een verticale as is geplaatst. De molen wordt op de wind gedraaid, door het gehele huis met de wieken te draaien.