Ik loop de hele route mee met de Pelgrimstocht

Peter-Paul Steenbergen

Raised

50
5% reached of my target amount €840
0% Achieved from my goal 150 km

Still to go:

Geld ophalen voor projecten in Homs, Syrie door, samen met anderen, te wandelen door Nederland en te genieten van de mooie natuur.

Ik kan mij het jaar nog herinneren dat vader van der Lugt in Homs werd vermoord. Ik woonde op dat moment in Sydney en ook daar was het wereld nieuws; de geweldadige moord van een vredelievend mens in een belegerde stad. 

Toen ik een interview met Anne Claire op een vroege zondagochtend op de NPO1 hoorde trok dit mijn aandacht. Ik had net een paar maanden eerder voor de tweede keer een traject van de Santiago de Compostela gelopen in midden zuid Frankrijk. De eerste keer had ik dit nog met echtgenote gelopen, maar het tweede traject, 10 jaar na het eerste, heb ik zonder haar gelopen. Een maand voor de geplande wandelroute overleed zij plotseling op 52 jarige leeftijd.

Ik had de keuze, ga ik door met de door ons samen geplande reis (die door COVID al een jaar vertraagd was) of zeg ik af? Uiteindelijk heb ik besloten de geplande wandelroute alleen te lopen, een moeilijke maar achteraf geslaagde keuze.

Het eindpunt van mijn wandelroute, het stadje Conques, stelde niet teleur; de aankomst in dit middeleeuwse stadje, gelegen in een beboste afgelegen vallei, was magnifiek. Ook al was het een emotioneel vermoeiende reis, de eeuwen oude pelgrimsroute voer langs prachtige stadjes in de regios Lozeres en Aveyron. Behalve schitterende, veelal middeleeuwse kerkjes, ontmoette ik onderweg ook hele bijzondere mensen. Uiteindelijk maakte zij mijn solo wandeltocht een plezierige en memorable gebeurtenis, ondanks de omstandigheden.

Lange afstand wandelen was een gemeenschapplijke hobby geworden, maar gelukkig heb ik vorig jaar bewezen dat ik deze interesse ook solo kan voortzetten. Behalve twee trajecten langs de pilgrims route naar Santiago de Compostela in midden zuid Frankrijk (St Jacques), volgde een traject langs de Via Alpina in Zwtserland, de pelgrimsroute Kumano Kodo in Japan, het Krijtlandpad in zuid-Limburg en een deel van de Mostelsteig in Duitsland. 

Toen ik het interview met Anne Claire hoorde dacht ik meteen, wat een bijzondere gelegenheid om samen met anderen gelijkgestemde, geld in te zamelen voor projecten in zowel Syrie als Libanon ter nagedachtenis aan vader van der Lugt terwijl we van Amsterdam naar Den Bosch wandelen. Het feit dat de hele route gepland en geregeld is maakt het voor mij extra aantrekkelijk.

Mijn doel is om familie en vrienden, in zowel Nederland als Australie, om donaties te vragen voor projecten in de stad Homs. Deze stad en haar bewoners hebben al zoveel te lijden gehad. Hopelijk kunnen onze inspanningen bijdragen aan haar wederopbouw en de mensen daar helpen hun leven weer op te pakken.